Antidoping och idrott – Christian Loppet

Antidoping och idrott

Antidoping har väldigt många regler inom idrotten om vad man får stoppa i sig och inte stoppa i sig. Det handlar helt enkelt om att man inte skall få fuska till sig sina resultat. Det är väldigt orättvist mot folk som man tävlar emot om man har massa prestationshöjande mediciner och droger i sin kropp.

I Sverige så sköter riksidrottsförbundet antidopingsarbetet, dom började sitt arbete redan vid 1981 och sedan dess så har de gjort cirka 80 000 dopingprov. Av dessa 80 000 människor har ungefär 1% visats sig ha olagliga preparat i kroppen. Dopingkontroller görs alltid utan att idrottaren är med på det så att det kommer oförberett. Det gör så att idrottaren inte vet när testet kommer och då blir det väldigt svårt att undvika bli tagen om man tar olagliga preparat. Dessa olagliga preparat som vissa idrottare tar brukar vara AAS, vilket står för anabola androgena steroider. Det andra som vissa idrottare tar är tillväxthormon. Grejen med att ta något utav detta är att i den korta aspekten så kan det ge goda resultat, men i längden slutar det nästan alltid illa. Det brukar helt enkelt inte vara värt det. Visst kan det kännas gött att få snabba resultat och att man kan till och med prestera så bra så att man vinner hela tävlingen, men efter några månader eller år så kommer detta vara prestationssänkande och direkt negativt för din fysiska hälsa. Anabola påverkar inte bara din fysiska förmåga, utan man kan förändras helt som person. Det finns många fall där en person som tränar t.ex. till att vinna bodybuilding tävlingar och personens vänner, familj, flickvän etcetera märker av helt att det inte är samma person längre. Den här personen kan bli mycket mer aggressiv och samtidigt ha så mycket energi så att det kan bli svårt att föra normala konversationer med personen.

 I Sverige så är det inte speciellt vanligt dock att folk tar olagliga preparat innan tävling, förut i tiden var det normalare men en anledning varför det inte tas lika mycket nu kan vara att dopingprover görs betydligt oftare och på ett mer praktiskt sätt. Det finns faktiskt en hel del dödsfall för att man har tagit för mycket steroider, visst man kan springa lite längre eller ta mycket mer i vikter och bli starkare på styrketräna men vad är meningen med att göra allt detta om det ändå kan sluta väldigt illa senare i livet. Det är starkt beroendeframkallande och har visats sig att väldigt många fortsätter ta dessa droger även efter man har slutat träna. Då är det ju extremt onödigt men det är så väldigt beroendeframkallande att det är lättare sagt än gjort att sluta. En annan negativ grej är även att det är betydligt mer heder och ära om man vinner rättvist, för även om man vinner och har kört olagliga droger så kommer förmodligen samvetet äta upp en förr eller senare. För det kan helt enkelt vara så att man inte är den bästa på den typen av träningen ändå.