Kända svenska löpare – Christian Loppet

Kända svenska löpare

I den här artikeln har det blivit dags att lyfta fram två stycken framstående svenska löpare. Det handlar både om kortdistanslöparen Johan Wissman samt medel- och långdistanslöparen Mustafa Mohamed. De har båda haft  enormt framgångsrika karriärer och gjort regelbundna framträdanden i tv-rutan.

Johan Wissman

I småorten Kvistofta föddes den andra november 1982 Johan Lukas Wissman, en skånepåg som skulle komma att dominera svensk kortdistanslöpning under närmare 15 år i början av 2000-talet. Han förblev Skåne troget fram till 2009, då han lämnade södra Sverige för ett liv i huvudstaden. Han tävlade visserligen ytterligare tre år för IFK Helsingborg, men bytte sedan även klubb till Hässelby SK. Johan Wissmans främsta distanser inom löpning är 200 meter och 400 meter. Han kan dock även stoltsera med en guldmedalj på 100 meter från de svenska mästerskapen 2004.

På sträckan 200 meter innehar Wissman det svenska rekordet med 20,30 sekunder, vilket han satte år 2007 i Stuttgart, Tyskland, och tävlingen World Athletics Final. Johan Wissman brukar betraktas som en aning långsam i starten och inledningen av loppen, men avslutar mycket starkt på upploppet där han, åtminstone i svenska sammanhang, nästan alltid knäcker sina motståndare. Sedan han fick sitt genombrott 2002 har Wissman kammat hem totalt 18 guld, ett silver och ett brons på svenska mästerskap, om man räknas samman både inomhus och utomhus. Men hans allra främsta merit är det silver han vann på hemmaplan i Sverige under europamästerskapen 2006 i Göteborg. Två år tidigare lyckades han även ta hem ett silver på världsmästerskapen inomhus i Budapest, Ungern.

På sträckan 400 meter har medaljskörden varit något mer blygsam, antagligen för att han inledningsvis satsade främst på 200 meter. På 400 meter äger han dock inte bara det svenska rekordet, utan även det nordiska rekordet på 44,56 sekunder, vilket han satte i semifinalen under världsmästerskapen i Osaka, Japan. Rekordet gav honom en plats i finalen, men väl där slutade han sjua. Däremot kan han triumfera med en guldmedalj från europamästerskapen inomhus i Turin, Italien, fem stycken förstaplaceringar på de svenska mästerskapen samt en silvermedalj från 2008 och världsmästerskapen inomhus i Valencia, Spanien.

Därtill ska räknas ett flertal medaljer i stafett. För att inte glömma utmärkelsen till Årets skåning.

Mustafa Mohamed

En annan gigant inom svensk löpning är Mustafa Mohamed. Han föddes den första mars 1979 i Mogadishu, Somalia, men flyttade till svenska Lysekil när han var elva år gammal. Numera är han bosatt i Göteborg och tävlar för klubben Hälle IF.

Mustafa Mohamed tävlar i både medeldistans och långdistans, och gjorde sin debut i Göteborg då han sprang Fredsloppet. Mohamed har sedan dess tagit inte mindre än 58 medaljer på diverse distanser under de svenska mästerskapen. Därutöver har han ett silver och två brons från europamästerskapen i terränglöpning. Han har även vunnit Göteborgsvarvet två gånger, 2002 och 2004 och placerat sig bra internationellt på sträckan 3000 meter hinder i både världsmästerskap, europamästerskap och de olympiska spelen.

Mustafa Mohamed kan även stoltsera med att vara ägare av två stycken svenska rekord, då han har sprungit 10 kilometer väg på 28 minuter, 12 sekunder och 3000 meter hinder på 8 minuter, 5 sekunder och 75 hundradelar.