Löpning inom OS – Christian Loppet

Löpning inom OS

Olympiska spelen är en idrottstävling som är uppdelad i en tävling på sommaren och en på vintern.

Spelen hålls med 2 års mellanrum, det vill säga när sommarspelen har varit är det fyra år till nästa sommarspel. Sommar-OS är det största idrottsevenemanget i världen om man räknar med antalet länder som deltar samt antal aktiva idrottare. Vinter-OS kommer precis efter och är den näst största. Sommar OS hölls senaste i Rio de Janeiro i Brasilien 2016. Nästa år, det vill säga 2020 är det dags igen och då hålls spelen i Tokyo i Japan. Friidrotten har varit med varje gång sommarspelen har anordnats sedan 1896. Det har varit stor variation på grenarna man har tävlat i, det har lagts till och tagits bort. Men löpning är något som alltid funnits med i olika former. Några grenar att nämna är 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, 10 000 meter, maraton, 400 meter häck och 4 gånger 100 meter.

Olika grenar

100 meter löpning är den kortaste sträckan som är med i sommarspelen. Det får inte lov att vara mer än 2,0 meter per sekund i medvind för att resultatet ska räknas. Det har varit många olika rekordhållare genom tiderna och även många som blivit tagna för doping och resultat har då inte gills. Nuvarande världsrekord i 100 meter har Usain Bolt från Jamaica som sprang 100 meter på 9,58 sekunder i Berlin 2009. Bolt har även världsrekordet på 200 meter. Bolt har numera lagt skorna på hyllan och avslutat sin proffskarriär men under sin storhetstid hann han med att ta hela åtta stycken OS-guld.

Florence Griffith-Joyner

Dessutom ses han som en av de största personer inom sporten genom alla tider. På damsidan på 100 meter löpning ligger världsrekordet på 10,49 sekunder. Och det var Florence Griffith-Joyner från USA som satte det rekordet i juli 1988. Det var några år sen Sverige hade en riktigt bra löpare på 100 meter. Peter Karlsson från Göteborg innehar det svenska rekordet som är på 10,18 sekunder. En annan gren som brukar dra till sig stor uppmärksamhet på de olympiska spelen är 4 gånger 100 meter. De absoluta bästa löparna på denna distans ställer upp för varje land. Det svåra med dessa lopp är oftast växlingen med stafettpinnen mellan löparna. Om den tappas eller görs på fel sätt blir hela laget diskvalificerat, så det finns mycket nervositet i luften under hela loppet.

Löpning – Långdistans

10 000 meter är den näst längsta distansen som finns med i sommarspelen. Grenen har funnits med hela tiden från starten på herrsidan och tillkom 1987 även på damsidan. Ett 10 000 meterslopp är totalt 25 varv på en 400 meters löparbana. Den allra längst distansen under OS är maraton. Sträckan de tävlande springer är på 42 195 meter och det utförs på landsvägar och gator. På herrsidan har Sverige varit bra på långdistans för väldigt många år sen. John Svanberg född 1881 var en av Sveriges populäraste långdistanslöpare. Han tog silver i OS i Aten 1906 i just maraton.