Marathon – Christian Loppet

Marathon

De flesta löpare är bekanta med den här ökända legendariska historien: Den första maratonet skedde när soldaten Pheidippides sprang från nära Marathon, Grekland, till Aten i 490 B.C. Han sprang ca 25 mil/42km för att tillkännage persernas nederlag till medborgarna i Aten. Han lämnade meddelandet – och dog sedan strax efter.

Historien börjar faktiskt ett par dagar tidigare. När perserna anlände till maraton skickades Pheidippides till Sparta för att be om hjälp. Han sprang ca 150 miles på två dagar. Sedan sprang han de sista 25 milen från slagfältet till Aten, troligen i sin fulla tunga rustning. Detta förklarar bättre hans död. Nu varje september äger en Spartathlon rum i Grekland för att fira Pheidippides. Denna ultra-distansmarathon täcker 246 kilometer (nästan 153 miles) från Aten till Sparta, med en 36-timmars cut-off.

Debuten

Trots sin tragiska början har marathonavståndet levt på, och den inledande tävlingen hände vid Olympiska spelen 1896 i Aten. Pierre de Coubertin, grundare av Internationella olympiska kommittén, anordnade löpbanan från maratonbron till olympiska stadion – ett avstånd som var 41 km. Av 25 deltagare lyckades bara nio löpare komma till mål. Vinnaren, Spiridon Louis, vann tävlingen på en snabb tid på 2:58. Bra näring och springutrustning är grunder till framgångar i maraton Under de närmaste olympiska spelen justerades det officiella maratonavståndet en aning, men alla kurser var nära de ursprungliga 41 km. I OS 1908 i London gick banan från Windsor Castle till White City Stadium – ett avstånd på över 42 km. Detta gjordes för att tillåta löpare att passera den kungliga familjens sittplats inuti arenan. Arrangören valde då att lägga till ytterligare 385 meter. Och därmed var den första tävlingen med det ojämna milsavståndet. Det tog ytterligare 13 år för denna 42km sträcka att bli det officiella maratonavståndet.

Kvinnor och Maraton

Medan Maraton i hög grad växte i popularitet, var det en enda händelse långt in i andra hälften av 20-talet – som protesterades av kvinnliga idrottare. I flera fall sprang kvinnor inofficiellt, särskilt av Kathrine Switzer, som 1967 framgångsrikt sprang Boston marathon. Trots det skulle det ta till 1984 för kvinnornas maraton att ingå som en olympisk händelse. Det året i Los Angeles blev den amerikanska löparen Joan Benoit den första kvinnan som vann ett olympiskt maraton.

Maraton idag

Maraton idag spring av ett par miljoner löpare varje år och är ett av de största sportevenemangen vi här i sportvärlden vid sidan av OS och fotbolls VM. Varje år i Stockholm samlas tusental engagerade sprintrar som tränat hårt, för att delta i Stockholm maraton. Människor ifrån hela världen samlas dels för att tävla och dels för att njuta av denna fantastiska sportupplevelse. Maraton arrangeras även i många andra delar av världen och ibland har man halva maratonlopp, såsom halvmaraton och som vi i Sverige benämner ”Halvmaran”. Under och efter varje lopp finns stora möjligheter att umgås och fira loppet. För dig som aldrig provat rekommenderar vi att besöka ett eller till och med delta i ett lopp.

Maraton idag