Olika typer av löpträning – Christian Loppet

Olika typer av löpträning

Att löpa är en väldigt bra form av träning, då detta bränner fett samtidigt som de ökar hjärnkapaciteten och gör dig mer uthållig.

Det som också är bra med löpning är att man kan börja enkelt och sen progressivt bli bättre och bättre. Till exempel kan man börja med att springa en kilometer och försöka göra det så snabbt som möjligt. Sen kan man försöka springa en och en halv kilometer så snabbt man kan. Sen två kilometer och så vidare. Då utökar man gradvis längden och på så sätt känns inte längden lika jobbig.

För de som är rutinerad löpare kan man träna på många sätt. Vill man bara kötta på och träna på att orka en sådan lång sträcka som möjligt på så bra tid som möjligt är det en variant. En annan kan vara intervalllöpning. Då man springer en kort stund, sen går man en kort stund och varierar mellan dessa fram och tillbaka. Detta tränar återhämtningsförmågan på ett bra sätt och gör så man snabbare återhämtar sig, vilket kan vara väldigt praktiskt i många sporter.

Till exempel basket och fotboll så tränar man mycket intervall då det handlar om mycket spurter under kortare sekvenser följt av vila. Medan man i till exempel längdskidor kanske tränar mer långdistanslöpning då detta är mer praktiskt för den sporten. Men det ena utesluter inte de andra då dom självklart kompletterar varandra väldigt bra. Exempel på olika löpträningar. Som tidigare nämnt kan man träna intervaller eller distanser eller tid. Nu kommer exempel på olika löpträningar att ges.

Intervaller

träning med intervaller

Här kan man utföra intervallerna på en hel del olika sätt. Man kan välja att göra dem i olika lutningar/backar eller bara på plant mark. Man kan även välja om man känner för att träna långa intervaller eller korta. Ett bra exempel på ett träningspass men korta intervaller är 30 15×15 intervaller. Då springer du allt du kan i 15 sekunder och sedan vilar du 15 sekunder och detta upprepas 30 gånger. Vill man istället springa längre intervaller så kan man exempelvis köra 60×30 intervaller och då göra dessa endast 15 gånger istället. Det innebär då i sin tur att man springer allt man kan under en minuts tid och sedan vilar 30 sekunder och upprepar denna procedur tills passet är klart. Vill man få variation så kan man även kombinera långa och korta intervaller i ett och samma pass.

Distans

I denna del av löpträning är det vanligt att man bestämmer sig för en distans man vill springa eller jogga och så försöker man göra det i ett så högt och jämnt tempo som man klarar av. Detta är en väldigt simpel och vanlig variant av löpträning.

Tid

Inom tidsperspektivet i löpträning så går det ut på att man ska springa en bestämd tid och då ser man sedan efter hur långt man kom på den tiden. Olika veckor eller olika pass kanske man har förbättrar eller försämrat sig inom sin tidsram. Är man inte tävlingsinriktad så kan man såklart bestämma sig för att inte kolla upp hur långt man tog sig på sin bestämda tid.

Den bästa löpträningen är dock trots allt den som blir av.