Tävla i triathlon del 2 – Christian Loppet

Tävla i triathlon del 2

Triathlon kanske inte är det första vi tänker på när vi tänker på träning eller att hålla oss i form men det är förvånansvärt många som i dagens samhälle väljer att ställa upp i denna ultimata form av utmaning, där man ställer både kropp och viljestyrkan på prov, ska man klara av att springa den sträcka som krävs, genomföra simningen i det kalla vattnet eller sitta på cykeln under de antal kilometer som väntar innan målgång? Jag som en medelålders man, ser många i min ålder, som aldrig tidigare tränat på hög nivå, nu väljer att delta i dessa så kallade triathlontävlingar som går under namnet Ironman. Om det är så att de känner att de har något att bevisa då de börjar bli lite äldre, att dom vill försöka se vad dom klarar av och om kroppen verkligen fortfarande hänger med, precis som den gjorde när man var tjugo, det ska lämnas osagt men allt fler och fler i min bekantskapskrets har antagit utmaningen.

Vänner triggar varandra

Triathlon är som sagt det bästa av alla världar i mina ögon sett, du kan göra det i sällskap med många av dina vänner och du får en all-round träning i och med tävlingens tre olika tävlingsmoment. Din kropp får således en riktigt träning där större delen av kroppens alla muskler används vid de olika momenten. Första gången jag hörde talas om att några vänner tänkte delta i ett Ironman event var faktiskt på jobbet, då två killar gick ut med förfrågan till övriga kollegor för att höra om någon annan var intresserad av att delta och att de då kunde göra det tillsammans. Det var trots allt 6 månader innan tävlingen skulle gå av stapeln och tanken var då att man skulle samlas upp två gånger i veckan och träna tillsammans, ena gången i den lokala simhallen och andra gången på gymmet för att träna både styrka och kondition. Till min stora förvåning så var det fyra personer i min grupp på närmare 20 anställda, varav två kvinnor, som nappade på förslaget vilket gjorde att avdelningen nu hade sex individer som hade för avsikt att delta i Ironman Kalmar 2016.

När företagsledningen sedan fick nys om detta blev de så imponerade av sina anställdas inställning att de gick in och sponsrade de sex med utrustning som behövdes för att kunna delta i eventet, något som i sin tur resulterade i att man året därpå såg antalet deltagare i företaget öka från sex till närmare 20, av de totalt 250 anställda som fanns på arbetsplatsen. Från ledningens sida sponsrade man mer än gärna deltagarna, då det också resulterade i bättre företagshälsa, med friskare anställda

Tänker du delta, var då först och främst beredd på vad som väntar dig. Självfallet finns det olika varianter med kortare sträckor i de olika elementen men oavsett vad så tar det på krafterna att genomföra alla tre grenar så ska du ställa upp, se till att du har förberett dig ordentligt, att du har tränat dig själv lång innan själva eventet och att du har rätt utrustning, så att du inte ådrar dig några onödiga skador under tävlingen.