Vad är triathlon – Christian Loppet

Vad är triathlon

Jag tänkte här ta en titt på den ultimata utmaningen för många idrottare, triathlon, en sport som ställer sätter även dom mest vältränade idrottsutövarna på prov. Men vad är då triathon och vart kommer det ifrån? Sporten har sina rötter från Frankrike under 1920-talet i något som då kallades för “Les trois sports” vilket översatt på svenska blir “Tre sporter”. Utövarna här skulle alltså tävla mot varandra i tre olika sporter, simning, cykel och löpning. De första tävlingarna bestod av att simma över kanalen Marne följt av en 12km lång cykeltur för att sedan avslutas med 3 km löpning.

Inledningen av triathlon i modern tappning har sina rötter från 70-talet i USA där man höll den 25 september, 1974 det allra första Mission Bay Triathlon eventet. Detta är enligt många startskottet för dagens moderna tappning av triathlon. Till start i denna tävling kom 46 deltagare som då skulle simma 450 meter, cykla 8 kilometer och sedan springa 9,5 km.

Ironman växte fram

Allt eftersom att sporten ökade i popularitet började sakta men säkert också starten av världens kändaste triathlonevent växa fram, Ironman på Hawaii. Detta var ett event som bestod av tre separata tävlingar, som man sedan valde att kombinera till en tävling. Man hade Waikiki Rough Water Swim där man skulle simma strax 3,8km tillsammans med cykeltävlingen The Oahu Bike Race som var över 180 km samt The Honolulu Marathon på 42km. Dessa tre enorma tävlingar kombinerades under 1979 för att skapa Hawaii Ironman Triahtlon. 15 deltagare kom till start i detta event, 12 av dessa tog sig över mållinjen. Tre år senare sändes detta event på tv-kanalen ABC och deltagarantalet hade då vuxit från 15, tre år innan till att nu vara en bit över 600 startande. Utvecklingen sedan dess har skett i ett galet tempo och har under vissa år nått upp närmare 3000 deltagare. Under 2016 års upplaga kom 2316 atleter till start.

Allt eftersom att intresset för sporten växte insåg man snart att man också behövde ha en officiell kommitté som styrde över sporten, satte regler och liknande. Resultatet blev en mängd olika styrande organisationer, som idag styr över deras respektive område eller version av triathlon och Ironman. Några av de största bland dessa är USA Triathlon (USAT), International Triathlon Union (ITU) samt den största av alla, World Triathlon Corporation (WTC), som är den styrande organisationen för alla Ironman tävlingar och som delar ut licenser till evenemang runt om i världen som får bära namnet Ironman. Här hittar vi bland annat två svenska upplagor av Ironman, en i Kalmar vilket också var den första som hölls och nyligen tillagda Jönköping.

USAT eller USA Triathlon är en organisation som styr över evenemangen som hålls i landet, vilket man också kan antyda från namnet. Idag består organisationen av över 100,000 medlemmar. ITU eller International Triathlon Union grundades 1989 i Avignon, Frankrike och var den första organisatören av världsmästerskap. Skillnaden mellan WTC och ITU är att WTC fokuserar på varumärket Ironman, dess marknadsföring och licensiering och ITU fokuserar på världsmästerskap, världscuper och liknande.